Zwaailichten


Iedereen weet eigenlijk wel dat hulpdiensten zoals politie, brandweer en de ambulance gebruik mogen maken van zwaailichten. Maar mag je dat als particulier ook zomaar doen? En wanneer mag een politie gebruik maken van het zwaailicht. Nu zijn hier regels voor opgesteld om ervoor te zorgen dat de mensen weten wat ze moeten doen als ze een zwaailicht zien en zodat de zwaailichten voldoende blijven opvallen als dit nodig is.

Blauwe zwaailichten

De meest gebruikte kleur voor zwaailichten is blauw. Alleen politie, ambulance en brandweer mogen hier gebruik van maken. Ze mogen deze niet willekeurig inzetten, maar alleen als er sprake is van een noodsituatie. De politie mag bijvoorbeeld altijd de verkeersregels overtreden als dit nodig is, maar op drukke plekken zal hij hierbij gebruik maken van het zwaailicht en sirene, dit is veiliger want dan ziet en hoort het overige verkeer de hulpdienst aankomen en maken ze ruimte en verleent het overige verkeer de hulpdienst voorrang.

Blijf rustig

Mocht je in de auto zitten en te maken krijgen met een hulpvoertuig dat er met blauwe zwaailampen en sirenes aankomt, raak dan vooral niet in paniek. Je moet niet ineens een stoep oprijden om ruimte te maken. Hier komen ongelukken van en dit is juist niet de bedoeling. Bekijk rustig de verkeerssituatie en ga waar mogelijk aan de kant. Verleen de hulpdienst met bijzondere signalen altijd voorrang.

Andere kleuren zwaailichten

Je ziet ook regelmatig gele zwaailichten op straat. Deze mogen alleen gebruikt worden door hulpdiensten om andere weggebruikers te wijzen op een bijzondere of een gevaarlijke situatie. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat er een auto met pech midden op de weg staat en deze moet worden weggetakeld. Hulpdiensten met gele zwaailichten hebben geen voorrang op het overige verkeer. Ook groene zwaailichten komen voor bij de hulpdiensten. Deze dienen niet om voorrang te verkrijgen maar kunnen bijvoorbeeld signaleren naar andere hulpverleners dat de politie bezig is met sporenonderzoek en daarbij het verzoek de sporen intact te laten.

Het is niet toegestaan voor een particulier om zwaailichten te gebruiken

Als particulier mag je niet zomaar een zwaailicht op de voertuig bevestigen en deze op de openbare weg gebruiken. Je kunt wel een vergunning aanvragen voor het gebruik van een oranje zwaailicht. Deze kunnen bijvoorbeeld van pas komen bij een lange oplegger of bij heel breed transport.


auto kopen tweedehands