Hoe oud moet je zijn om een rijbewijs te halen


Tegenwoordig mag je vanaf het moment dat je 16,5 jaar bent rijlessen volgen. En vanaf je 16de mag je theorie examen doen. Theorie examen moet je eerst gehaald hebben voordat je mag beginnen aan een praktijk examen. Je mag alleen al wel rijlessen nemen terwijl je nog geen theorie examen gedaan hebt. De uitslag ‘geslaagd’ van je theorie examen is anderhalf jaar geldig. Als je de praktijk examen niet binnen die anderhalf jaar haalt dan zou je weer opnieuw de theorie examen af moeten leggen. Dit is zo omdat de theorie telkens kan veranderen en omdat het anders kan zijn dat je de theorie niet helemaal meer beheert. Dit kan komen doordat je al anderhalf jaar geen theorie meer geleerd hebt waardoor het kan zijn weggezakt.

Waar bestaat een theorie examen uit

Het theorie examen bestaat in totaal uit vijfenzestig vragen. De vijfenzestig vragen zijn verdeeld in twee categorieën, namelijk uit gevaarherkenning en uit verkeersregels/verkeersinzicht. De eerste categorie, gevaarherkenning, bestaat uit vijfentwintig vragen, van die vijfentwintig vragen moet je er minimaal 13 goed hebben. Voor onderdeel twee, verkeersregels/verkeersinzicht, krijg je in totaal 40 vragen, van die veertig vragen moet je er minimaal vijfendertig goed hebben. De reden waarom je bij onderdeel twee meer vragen maar minder fouten mag hebben is omdat je deze situaties moet kennen en begrijpen, deze vragen zijn erg belangrijk.

Je kunt er ook voor kiezen om een tussentijdse toets te nemen, de tussentijdse toets is niet verplicht. Dit houdt in dat jij aan een echte examinator kan laten zien wat jij kunt en waar jij nog aan moet werken, de procedure gaat het zelfde als bij een echte praktijk examen. Je moet voor een tussentijdse toets al wel je theorie examen gehaald hebben. Met een tussentijdse toets kun je geen rijbewijs halen, het is er alleen voor dat je kunt kijken waar je je nog aan moet verbeteren, bij een tussentijdse toets kun je wel vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen. Je moet de bijzondere verrichtingen dan goed hebben uitgevoerd. De vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen is maar voor één centraal examen geldig. Als je zakt dan moet je de volgende examen de bijzondere verrichtingen wel weer gewoon uitvoeren.

Waar bestaat een praktijk examen uit

Als je het theorie examen hebt gehaald en je bent zeventien jaar dan mag je beginnen met de praktijk examen. Het theorie examen moet dan nog wel geldig zijn, de praktijk examen zit dus in die anderhalf jaar van het geldige theorie examen. Een praktijk examen duurt ongeveer vijfenvijftig minuten. Als je de tussentijdse toets hebt gedaan en je hebt vrijstelling gekregen voor de bijzondere verrichtingen dan duurt het examen iets meer dan een half uur. Als je zeventien jaar bent en je hebt je rijbewijs gehaald dan moet je tot je achttiende rijden onder begeleiding. Dit houdt in dat er iemand naast moet zitten tot je achttiende die meer dan vijf jaar een rijbewijs heeft. Bij RijschoolMouw.nl ben je aan het juiste adres voor rijles in de omgeving van Rijssen. Bekijk hier welke pakketten je allemaal kunt volgen.


auto kopen tweedehands