Het belang van een autoverzekering met de juiste dekking


Een autoverzekering is in Nederland verplicht voor elke auto die de openbare weg op gaat. Hiermee wordt voorkomen dat een automobilist eventuele schade aan een andere auto niet kan betalen. Wanneer je een auto hebt, is er enorm veel keuze in de soorten verzekeringen die je kunt afnemen. De dekking is een van de onderdelen van een verzekering die niet alleen veel invloed kan hebben op de premie die je betaalt, maar ook op de punten waar je wel en niet tegen verzekerd bent. Of je nu een Volkswagen verzekering hebt, een Audi rijdt of jouw Skoda wil verzekeren, het is goed om hier kritisch naar te kijken.

Verschillende soorten dekking

De meest voorkomende soorten dekking zijn de WA-dekking en de all-risk dekking. Bij een WA dekking ben je enkel verzekerd tegen de kosten die je mogelijk maakt bij een andere partij. Deze vorm van verzekering is vaak de meest voordeligste vorm, en is verplicht in Nederland. Een all-risk dekking houdt in dat je niet alleen voor andermans kosten verzekerd bent, maar ook voor je eigen kosten. Deze verzekering is duurder en niet verplicht, maar geeft je wat meer financiƫle ondersteuning in het geval van schade aan je eigen auto. Veel verzekeraars bieden ook nog een variant daartussen, namelijk de beperkt-casco verzekering. Alle drie deze vormen van dekking hebben verschillende voorwaarden, die per verzekeraar kunnen verschillen. Het is daarom goed om te kijken welke variant het beste bij jou past. Vergelijken van verzekeringen en dekkingen kan onder andere bij Cheapp.nl.

Kies de juiste dekking voor jou auto

Hoe kies je nu de juiste dekking voor jouw auto? Het antwoord op die vraag is niet eenvoudig. Bij verzekeren is het vaak lastig om de juiste dekking te kiezen, want vooraf is moeilijk te bepalen hoeveel kosten je gaat maken in de toekomst. Wat wel te berekenen is, is welke type dekking het beste bij een bepaalde auto past. Daarbij wordt vaak gekeken naar de leeftijd van de auto. Zo wordt het over het algemeen afgeraden om een oudere auto all-risk te verzekeren. Dit komt omdat bij een uitkering na schade nooit meer wordt uitgekeerd dan de dagwaarde van de auto. Bij een oudere auto ligt die dagwaarde vaak wat lager. Je betaalt dan een hoge premie, maar krijgt dan relatief weinig schade vergoed. Het omslagpunt van wel of niet een all-risk verzekering nemen, ligt ongeveer op een leeftijd van zeven jaar.

Kijk uit voor oververzekeren

Oververzekeren betekent dat je voor bepaalde zaken verzekerd bent die je eigenlijk niet nodig hebt. Je betaalt er wel voor, maar maakt er geen gebruik van. Bij een autoverzekering kun je veel extra opties nemen, zoals een inzittendenverzekering of een rechtsbijstandverzekering. Wanneer er nooit iemand anders in je auto mee rijdt, is een inzittendenverzekering onnodig. Een rechtsbijstandverzekering heb je wellicht al ergens anders afgesloten, en hoeft er dus niet extra bij. Het is dan ook aan te raden om eens per jaar kritisch naar de inhoud van je autoverzekering te kijken of je goed verzekerd bent, maar niet oververzekerd bent.


overschrijven