Geïmporteerde auto kopen of verkopen


Heb je in het verleden zelf een auto geïmporteerde of een geïmporteerde auto aangeschaft, maar wil je deze tweedehandse auto verkopen? Let dan op een belangrijke verschil. In tegenstelling tot de kilometerstand van Nederlandse auto's is de kilometerstand van buitenlandse auto's niet volledig bekend bij de RDW. In dit artikel vind je hierover meer informatie.

Kilometerstanden Nederlandse auto's

Er is een belangrijk verschil tussen geïmporteerde auto's en Nederlandse auto's. Dit verschil zit hem in de controle van de kilometerstand. In Nederland worden de kilometerstanden van auto's periodiek geregistreerd. Op die manier bouwt het RDW een dossier op over een auto en kan men de juistheid van de kilometerstand controleren. Als het goed is, en de teller is niet teruggedraaid, heeft de teller iedere keer een hogere kilometerstand. De RDW geeft in het zogenaamde tellerrapport de verklaring "Logisch" mee. Door autohandelaren wordt dan ook wel aangegeven dat de tellerstand van een aangeboden auto NAP (Nationale Auto Pas) is.

Kilometerstand geïmporteerde auto's

Geïmporteerde auto's reden eerst in het buitenland rond. Niet in ieder land houdt men de kilometerstand zorgvuldig bij. Tellers worden teruggedraaid en er bestaat een risico dat de afgelezen tellerstand niet de juiste is. Omdat de RDW niet kan controleren of de tellerstand "Logisch" is, geeft men de verklaring "Geen Oordeel" af. Potentiële kopers kunnen worden afgeschrikt door deze status. Immers weten zij niet helemaal zeker of de afgelezen tellerstand ook de daadwerkelijke kilometerstand is. Heb je een geïmporteerde auto? Bewaar dan altijd alle onderhoudsgeschiedenis uit het buitenland. Op die manier kun je de juistheid van de kilometerstand toch aantonen. De kilometers in Nederland worden namelijk wel geregistreerd.

Papieren en facturen

Wil je een geïmporteerde auto kopen? Vraag dan altijd naar de onderhoudsgeschiedenis. Op oude facturen en in boekjes staan vaak kilometerstanden genoteerd. Op die manier kun je toch met enige zekerheid nagaan of de tellerstand logisch is. Kijk tegelijkertijd naar de staat van het interieur. Een helemaal versleten stuurwiel en een tellerstand van 20.000 kilometer lijkt te mooi om waar te zijn. Kom je er zelf niet uit? Laat dan een aankoopkeuring doen door een onafhankelijk bedrijf. Zij kunnen je beter adviseren over de aankoop! .


auto kopen tweedehands